Noslēgušās Nacionālās skaļās lasīšanas sacensības 2021/2022

Sestdien, 24. septembrī, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē norisinājās Nacionālo skaļās lasīšanas sacensību fināls. Sacensībās piedalījās 30 reģionālie lasīšanas čempioni no visas valsts, viņu vidū 16 meitenes un 14 zēni. Viņus pavadīja klasesbiedri, kuri skandēja fanu saukļus un demonstrēja atbalsta plakātus.

Jau piekto reizi Gaismas pilī norisinājās sacensību Nacionālais fināls kā priecīgs noslēgums LNB kopā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi, bibliotēkām un skolām visā Latvijā 5. un 6. klašu skolēniem rīkotajām skaļās lasīšanas sacensībām. Arī pagājušajā gadā augsto titulu ieguvusī Helma Elvīra Križevica no Rīgas dalījās ar pieredzi. Viņa atzina: “Mans gads kā lasīšanas čempionei bija ļoti interesants. Grāmata var aizvest mūs jebkur, šodien – pie Daugavas” un kopā ar savu tēti, kurš pavadīja uz ģitāras, izpildīja latviešu tautasdziesmas.

Čempiona titulu šogad ieguva Gustavs Liepājnieks no Ventspils Centra sākumskolas. Viņš lasīja Imanta Ziedoņa “Zaļo pasaku”. Iepazīstinot ar sevi, viņš uzsvēra, ka ekoloģijas tēmas viņam ir svarīgas un ka ir īpaši lasīt rakstnieka pasaku viņa vārdā nosauktajā zālē. 2. vietā – Ance Prokopova no Dobeles 1. vidusskolas, kura lasīja fragmentu no Dzintara Tilaka grāmatas “Šausmiņa”, un 3. vietā – Marta Jundze no Jaunpiebalgas vidusskolas, kura bija izvēlējusies somu rakstnieces Sallas Simukas grāmatu “Sirdsmāsas”.

Sākot no janvāra, spraigajās lasīšanas sacensībās piedalījās vairāk nekā četri tūkstoši skolēnu. Sacensības vispirms norisinās klasē un skolā, tad – reģionālā līmenī, un noslēgumā tiek izraudzīts valsts čempions, kurš uz gadu kļūst LNB Bērnu direktors – iedvesmotājs. Viņš iegūst ceļojošo balvu savai skolai – stikla grāmatu kalnu, ko veidojis mākslinieks Ernests Vītiņš, kā arī dāvanu kartes jaunu grāmatu iegādei. 

Video tiešraidē sacensības vēroja ievērojams interesentu skaits – vairāki tūkstoši skatītāju no Latvijas un citām valstīm. Pasākuma ieraksts arī turpmāk būs pieejams, skatīt ŠEIT. 

Literatūras izvēlē lasītāji ir bijuši brīvi. Pārsteidzoši, ka skolēni izvēlas ļoti daudzveidīgu literatūru, sākot no klasikas darbiem, piemēram, Astrida Lindgrēne “Brālītis un Karlsons, kas dzīvo uz jumta”, Luiss Kerols “Alises piedzīvojumi Brīnumzemē”, Antuāns de Sent Ekziperī “Mazais princis”, Imants Ziedonis “Krāsainās pasakas”, līdz visur pasaulē iemīļotām, populārām grāmatām – Džoanna K. Roulinga “Harijs Poters un Filozofu akmens”, Žaks Frīns “Skolotājs Jāps var visu”, Džefs Kinnijs “Grega dienasgrāmata. 1. grāmata”, Žaklīna Vilsone “Miskastes bērns” un Ulfs Starks “Bēguļi”. Lasīti tiek arī latviešu mūsdienu autoru darbi – Jura Zvirgzdiņa “Rīgas runča Maurīcija piedzīvojumi” un “Konteineru meitenīte Rudīte”, Ievas Samauskas “Eņģelītis”, Dzintara Tilaka “Šausmiņa”, Rutas Skrebeles “Ervīns un bišu vīrs”, Luīzes Pastores “Laimes bērni” un citas. Sacensību svarīgākais likums – izrādīt cieņu bērna izvēlei, lai veicinātu lasītprieku un pozitīvas emocijas.

Sacensības vērtēja ieinteresēta un grāmatas mīloša žūrija – dzejniece Ērika Bērziņa, jauniešu medijpratības trenere Ella Hermansone, auto žurnālists Pauls Timrots, literārā aģente Santa Raciņa no apgāda “Zvaigzne ABC” un LNB Attīstības departamenta direktore Katrīna Kukaine. Žūrija pasniedza savas speciālbalvas. Savukārt LNB Atbalsta biedrības dāvana – trīs grāmatu komplekts “The Glass Mountain”, kuras autors ir mākslas zinātnieks un rakstnieks Vilis Inde no ASV, nokļuva pie dedzīgiem līdzjutējiem – šoreiz tie bija aktīvie Gulbenes čempiona Linarda Sabuļa klases biedri.

Nacionālo skaļās lasīšanas sacensību fināla norisi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Nacionālā bibliotēka un īsteno Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome. Visiem finālistiem dāsnu dāvanu karšu skaitu nodrošināja SIA “Jānis Roze” un apgāds “Zvaigzne ABC”. Vislielākā pateicība skolotājiem, bibliotekāriem, reģionālo sacensību kuratoriem, bērnu vecākiem un pašvaldībām.
 

Informāciju sagatavoja:

Silvija Tretjakova
Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja
E-pasts: silvija.tretjakova@lnb.lv, Tel. :+371 29492456, www.lasamkoks.lv

 

Talsu novadu godam pārstāvēja Talsu pamatskolas skolniece Karlīna Botere. Kaut arī čempiona tituls šogad aizceļoja uz Ventspili, Karlīna saņēma žūrijas uzslavu un atzinību par grāmatas izvēli. Pateicamies skolotājiem, vecākiem, bibliotekāriem, žūrijai un dalībniekiem, kas palīdzējuši un radījuši lasītprieku.